略語(ABBREVIATION)
ACINF :Advisory Committee on Irradiated and Novel Foods
(英国)照射・新規食品に関する諮問委員会
ADI :Acceptable Daily Intake
1日許容摂取量
ADMIT :Analytical Detection Methods for Irradiation Treatment of Foods
食品の照射処理の検出法に関する研究(プロジェクト)
AECL :Atomic Energy of Canada LTD.
カナダ原子力公社
BFIFC :Bureau of Foods Irradiated Food Committee
(米国)食品部照射食品委員会
BHA :Butylated Hydroxy Anisole
ブチルヒドロキシアニソール(抗酸化剤の一つ)
BHT :Bibutyl Hydroxy Toluene
ジブチルヒドロキシトルエン(抗酸化剤の一つ)
CCA :Consumer and Corporate Affairs (Canada)
(カナダ)消費者協議会
CIPC :Chloropropham
クロロプロファム
COT :Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Products and Environment
(英国)食品、消費者製品及び環境における化学物質の毒性に関する委員会
DNA :deoxyribonucleic acid
デオキシリボ核酸
DPPD :Diphenyl-P-Phenylene Diamine
ジフェニルパラフェニレンジアミン(抗酸化剤の一つ)
EC :(Commission of the) European Cmmunities
欧州共同体
EDB :ethylene dibromide
二臭化エチレン
EO(G) :Ethylene Oxide (Gas)
エチレンオキサイド(ガス)
ESR :Electron Spin Resonance
電子スピン共鳴
FAO :(United Nations) Food and Agriculture Organization
国連食糧農業機関
FDA :Food and Drug Administration (US Department of Health and Human Services)
(米国厚生省)食品医薬品局
FIPCOS :Food Irradiation Process Control School
食品照射工程管理スクール
GATT :General Agreement on Tariffs and Trade
関税貿易一般協定
GC/MS :Gaschromatography/Mas Spectometry
ガスクロマトグラフィ/質量分析
GMP :Good Manufacturing Practice
適正製造規範
GOT :Glutamic-Oxaloacetic Transaminase
グルタミン酸オキザロ酢酸トランスアミナーゼ
GPT :Glutamic-Pyruvicacetic Transaminase
グルタミン酸ピルビン酸トランスアミナーゼ
HEI :Health and Energy Institute
(米国)健康エネルギー研究所
HRC :Huntingdon Research Centre
(英国)ハンティンドン研究所
IAEA :International Atomic Energy Agency
国際原子力機関
ICGFI :International Consultative Group on Food Irradiation
国際食品照射諮問グループ
ICPEMC :International Commission for Protection against Environmental Mutagens and Carcinogens
国際変異原・ガン原物質防護委員会
ICRP :International Commission on Radiological Protection
国際放射線防護委員会
IFFIT :International Facility for Food Irradiation Technology
国際食品照射技術施設
IFIP :International Project in the Field of Food Irradiation
食品照射に関する国際協力プロジェクト
IOCU :International Organization of Consumers Union
国際消費者機構
IR :Infrared
赤外線
IRFIF :International Register of Food Irradiation Facilities
食品照射施設の国際登録制度
ITC :International Trade Center(UNCTAD/GATT)
国際貿易センター
IU :International Unit
1国際単位
JECFI :Joint(FAO/IAEA/ WHO) Expert Committee on Irradiated Food
照射食品の健全性に関する合同専門家委員会
LAFIP :Food Irradiation Programme in Latin America
ラテンアメリカ食品照射プログラム
LSR :Life Science Research
(英国)生命科学研究所
MB :Methyl Bromide
臭化メチル
MH :Maleic Hydrazide
マイレクヒドラジド
NDGA :Nordihydroguaiaretic Acid
ノルジヒドログアヤレティク酸(抗酸化剤の一つ)
NI :Nordion International INC.
ノルディオンインターナショナル社
NIN :(Indian) National Institute for Nutrition
(インド)国立栄養研究所
OECD :Organization for Economic Cooperation and Development
経済協力開発機構
PG :Propyl Gallate
没食子酸プロピル(抗酸化剤の一つ)
RI :Radioisotope
放射性同位元素
RNA :ribonucleic acid
リボ核酸
RPFI :Asian Regional Cooperative Project on Food Irradiation
アジア地域食品照射協力プロジェクト
SI :Stabelisotope
安定同位元素
SPF :Specific Pathogen Free
特定菌への無菌(動物)
UCLA :University of California Los Angeles
カリフォルニア大学ロスアンゼルス校
URP :Unique Radiolytic Products
特異的放射線分解生成物
USDA :US Department of Agricul ture
米国農務省
USDOE :US Department of Energy
米国エネルギー省
UNCTAD :United Nations Conferenceon Trade and Development
国連貿易開発会議
WHO :World Health Organization
世界保健機関
ホームに戻る